Aanwinsten

  • De collectie Etnografische Verzamelingen van de UGent werd in april 2015 uitgebreid met een indrukwekkende schenking van de familie Bobbejaan en Josee Schoepen.

     
  • Op de valreep van de jaarwisseling 2010/2011 werd de Universiteit Gent een bijzondere collectie ethnografica rijker, met vooral voorwerpen uit Oceanië en Afrika, maar ook een shamanenmasker uit de Himalaya en twee miniatuurkajakjes van westelijk Groenland, waarvan de afmetingen drastisch verschillen van de spectaculaire geestenkano van de Asmat Papoea’s van de zuidwestkust van Nieuw-Guinea, die meer dan vier meter lang is, en die met mythische dieren bemand is. Deze kano deed, evenals de bijna even grote bisj-paal, een soort totempaal van hetzelfde volk, dienst in het kader van initiatierituelen, die in vroeger tijden aanleiding gaven tot koppensnelpraktijken. Voorwerpden van de Asmat, als uit deze schenking, worden ook beschreven in de publicatie ‘Art as contact with the ancestors’ van Pauline van der Zee.
  • In 2011 wordt de collectie van de Kapucijnen uit het voormalig Volkenkundig Museum Nijmegen van de Radboud Universiteit als langdurige bruikleen opgenomen in de Etnografische Verzamelingen van de UGent. Het gaat om een omvangrijke bruikleen (ca. 3000 voorwerpen). De voorwerpen zijn afkomstig uit Sumatra en Kalimantan (Indonesië) en uit China en werden verzameld tussen 1910 en 1940.