EUROPALIA INDONESIA '17 > '18

Momenteel is Europalia samen met het Indonesische team volop bezig met de programmering van het festival. EUROPALIA INDONESIA loopt van 10 oktober 2017 tot 21 januari 2018 en zal de Indonesische tradities en hedendaagse cultuur aan bod laten komen. Wij geven je reeds een overzichtje van wat je in de UGent Plantentuin en in de Zebrastraat zal kunnen bekijken. Wie nog meer wil weten, verwijzen we naar www.Europaliaindonesie.ugent.be .

Neushoornvogel

“Inspirerend Indonesië” in de Zebrastraat

Jonge eigentijdse kunst in dialoog met aloude rituele voorwerpen. Een interdisciplinair project over culturele kennisuitwisseling. Met hun eigenzinnige interpretaties verbeelden Elisabeth Ida Mulyani, Ada Van Hoorebeke, Jimmy Hendrickx en Dick Van Der Harst hun beleving van een Indonesië dat ook geworteld is in inheemse tradities. Te zien in de Zebrastraat van 27 oktober- 12 november, Openingsuren woensdag t.e.m. zondag, 14 – 18u, Zebrastraat 32 GENT

Praktisch
Titel: Inspirerend Indonesië. Jonge eigentijdse kunst in dialoog met traditionele rituele voorwerpen.
Wat: Een interdisciplinair project over cultuur en kennis waarin banden worden gesmeed tussen verschillende gemeenschappen.
Concept: Pauline van der Zee, Curator: Elisabeth Ida Mulyani
Waar: Zebrastraat 32 GENT
Wanneer: 27 Oktober tot en met 12 November, Openingsuren woensdag t.e.m. zondag, 14 – 18u
Wie: Een samenwerking van Zebrastraat, UGent: GUM collectie etnografie, vakgroep Oosterse Talen en Culturen, en Elisabeth Ida Mulyani, Ada Van Hoorebeke, Dick Van Der Harst en anderen.
 

“Op plantenreis. De Indonesische flora in de Gentse plantentuin.”

Een speurtocht door de wonderwereld van exotische gewassen laat wetenswaardigheden ontdekken over Indonesische planten. Een intercultureel project over kennisuitwisseling. Te zien in de Plantentuin van de Universiteit van 8 tot 22 oktober, Openingsuren: alle werkdagen 9 - 16.30u en op zaterdag, zon- en feestdagen: 9 – 12u, de Plantentuin van de Universiteit, Karel Lodewijk Ledeganckstraat 35 GENT

Praktisch
Titel: Op plantenreis. De Indonesische flora in de Gentse plantentuin.
Wat: Een intercultureel project over traditioneel en modern gebruik van planten waarin banden worden gesmeed tussen verschillende gemeenschappen.
Concept: Pauline van der Zee, Curator: Merlina Rumbarar
Waar: Plantentuin van de Universiteit, Karel Lodewijk Ledeganckstraat 35 GENT
Wanneer: 27 oktober tot en met 12 november, Openingsuren: alle werkdagen 9 - 16.30u. Op zaterdag, zon- en feestdagen: 9 – 12u
Wie: Een samenwerking van de UGent: GUM collectieplantentuin, collectie etnografie, en de International Student Association Ghent – Indonesian Chapter


MEER INFO (zie ook www.Europaliaindonesie.ugent.be )

Op plantenreis. De Indonesische flora in de Gentse plantentuin

De Plantentuin van de Universiteit herbergt een aantal planten die rechtstreeks uit de oerwouden van Indonesië komen. Een speurtocht door de wonderwereld van exotische gewassen laat wetenswaardigheden ontdekken over Indonesische planten. Lees of hoor wat Indonesische studenten hierover weten te vertellen.
In het entreegebouw is er een kleine expositie over de cultuur van Indonesië. In die cultuur is eten heel belangrijk. Naast kookgerei zijn er ook miniatuurvoorwerpen uit de traditionele veldarbeid te zien. Indonesische dames vertellen u meer over het leven van alledag in Indonesische dorpen. Zij verklappen u de heerlijkste recepten. Bovendien kunt u kennismaken met geuren en kleuren van hun specerijen en kruiden, en agrarische producten zoals cacao en koffie. U kunt u zelfs inschrijven voor hun workshops. Indonesische studenten en hun achterban verzorgen dit intercultureel project over kennisuitwisseling over het belang van tradities, oude gebruiken maar ook hoe moderne kennis van planten ingezet kan worden in de geneeskunde en in de voedselindustrie.


Inspirerend Indonesië - Zebrastraat


De tentoonstelling “Inspirerend Indonesië”, die plaatsvindt in het cultuurcentrum in de Zebrastraat, zet een dialoog op poten tussen de exotische Indonesische cultuur die vervat zit in traditionele artefacten behorend tot de etnografische collectie van de Gentse Universitaire Musea en hedendaags werk van kunstenaars geïnspireerd door die vreemde cultuur. De interactieve dialoog verkent thema’s als “(t)huis en familie”, “muziek en vertellingen” en “leven en dood”.
Als tweede luik van deze expo wordt een viertal lezingen georganiseerd die deskundigen aan het woord laat over hun vakgebied dat van ver of dichtbij betrekking heeft op de Indonesische omgeving. De lezingen zijn interactief en doelen op een dialoog tussen de sprekers onderling en het publiek.