Herpes Blootstelling. Hoelang Duurt Het Voordat Je Een Uitbraak Hebt?

Blootstelling Aan Herpes. Hoe Lang Voor Je Eerste Uitbraak?

Bent u bang dat u mogelijk bent blootgesteld aan het herpesvirus? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is herpes een veel voorkomend virus. De HSV-1- en HSV-2-varianten van herpes treffen respectievelijk meer dan de helft van de wereldbevolking.

Asymptomatische herpes is een term die verwijst naar mensen die niet door het virus worden getroffen, maar symptomen hebben zoals geen genitale zweren of koortslippen.

Het is normaal dat u zich zorgen maakt als u vermoedt dat u bent blootgesteld aan herpes door seksueel contact of kussen. Omdat herpes zich snel kan verspreiden, is het vaak moeilijk vast te stellen of iemand een infectie heeft. Veel mensen maken zich zorgen over een mogelijke infectie na seksuele activiteit.

Normaal gesproken zullen HSV-1 en HSV-2 ervoor zorgen dat u een van de volgende resultaten ervaart.

  • De eerste herpesaanval (ook bekend als een primaire aanval) is de meest ernstige vorm van herpes. Dit gebeurt meestal één tot twee weken nadat u aan het virus bent blootgesteld . Het kan hoofdpijn, koorts en blaren op uw lippen of geslachtsdelen veroorzaken.

  • Niks. De meeste mensen met HSV-1 en HSV-2 hebben geen symptomen. Je merkt misschien niet eens dat je besmet bent.

We zullen uitleggen wat u moet doen als u herpes heeft nadat u bent blootgesteld en hoe lang het duurt voordat de eerste uitbraak optreedt. Behandel ook de meest effectieve testmethoden die u kunt gebruiken om te controleren of u herpes heeft of niet.

De Meeste Uitbraken Treden Op Binnen Twee Weken Na Blootstelling Aan Herpes

Als u met herpes besmet bent geweest en symptomatisch bent, zult u gewoonlijk binnen één tot twee weken enige gevolgen van het virus beginnen te ervaren.

Een eerste herpesuitbraak duurt meestal twee tot drie weken en omvat een reeks verschillende symptomen. Mensen met herpes merken vaak dat de eerste uitbraak het ernstigst is en het meeste ongemak veroorzaakt. Dit is echter niet altijd waar.

De meeste mensen beginnen zich ervan bewust te worden dat ze herpes kunnen hebben nadat zich een tintelend gevoel begint te ontwikkelen in het gebied dat door het virus is aangetast. Voor orale herpes is dit het begin van de ontwikkeling van orale koortsblaasjes; voor genitale herpes ontwikkelen de zweren zich op de geslachtsdelen, dijen en billen.

In de loop van twee tot drie weken leidt dit tintelende/jeukende gevoel tot het ontstaan van blaren. De blaren openen zich uiteindelijk in zweren, drogen dan uit en genezen. De meeste herpesuitbraken laten geen blijvende littekens achter.

U kunt tijdens uw eerste herpesaanval griep of andere verkoudheidsverschijnselen krijgen. Griepachtige symptomen zijn onder meer spierpijn, zwelling van de klieren en hoofdpijn. Ongeveer 70% van de vrouwen ervaart griepachtige symptomen.

Hoe Kom Je Erachter Of Je Herpes Hebt?

Veel mensen verwarren herpessymptomen met huiduitslag (vooral jock itch, die enige overeenkomsten vertoont) of ervaren zo’n milde uitbraak dat ze zich pas bewust worden dat ze geïnfecteerd zijn totdat zich een volgende uitbraak voordoet.

Het is mogelijk dat u geen uitbraken ervaart nadat u bent geïnfecteerd met HSV-1 of HSV-2.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om te controleren of je herpes hebt of niet. De beste en meest voor de hand liggende manier is om met je arts te overleggen over herpestesten. Er zijn tegenwoordig verschillende herpestestmethoden in gebruik, variërend van uitstrijkjes die controleren op virale activiteit tot bloedonderzoeken die controleren op de aanwezigheid van IgG- en/of IgM-antilichamen.

Elke testmethode heeft sterke en zwakke punten, wat betekent dat uw arts de beste optie zal aanbevelen voor uw symptomen en mogelijke infectietype.

Bij de meeste herpestests moet u tussen de 12 en 16 weken wachten na uw laatste blootstelling. Dit geeft uw immuunsysteem de tijd om een voldoende grote hoeveelheid antilichamen aan te maken voor een nauwkeurig testresultaat.

Wat Te Doen Als U Herpes Heeft?

Herpes is een veel voorkomend virus. HSV-1, de meest voorkomende vorm van herpes, treft meer mensen dan de helft van de 50-plussers. HSV-2 komt minder vaak voor, maar treft nog steeds naar schatting 11% van de bevolking, waardoor het een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen is.

Hoewel er geen herpesbehandeling of vaccin voor herpes is, is het een van de gemakkelijkst te behandelen virussen, met een verscheidenheid aan zeer effectieve medicijnen zoals valaciclovir (Valtrex) die beschikbaar zijn om zowel orale als genitale herpes-uitbraken onder controle te houden en uw risico om anderen te infecteren te verminderen.

Kortom, als u tekenen en symptomen of herpes opmerkt na seksuele activiteit of een positief resultaat ziet na een IgG- of virale activiteitstest, is er geen reden tot paniek.

Onze Valaciclovir 101-gids gaat dieper in op hoe u herpes kunt behandelen en beheersen met veilige, betaalbare medicatie terwijl u geniet van een normaal seksueel en sociaal leven.

Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Het is geen medisch advies. De informatie in dit document is geen vervanging voor en mag nooit worden gebruikt voor professioneel medisch advies. Praat met uw arts over alle mogelijke behandelingsopties.

Ontvang het laatste nieuws van Hims.

E-mailadres

    Populair

    Leren

    Aansluiten

    carrières